Vegan bonbons een zoete traktatie zonder dierlijke producten

Vegan bonbons

 

Chocolade staat bekend om zijn heerlijke smaken en zachte texturen. Maar hoe zit het met het soort chocolade? Wordt hij gezoet met ingrediënten als suiker of honing, of is hij juist veganistisch? Chocolade is een uitstekend dessert zonder dierlijke producten. Ze zijn ook een geweldige traktatie voor de feestdagen of voor als je gewoon zin hebt in iets lekkers. Chocolade wordt gemaakt van cacaobonen die zijn gefermenteerd en vervolgens verschillende fasen van verfijning hebben doorlopen tot we de huidige chocolade hebben. Cacao is een veel voorkomend voedingsmiddel in Afrika en Zuid-Amerika, wat verklaart waarom het daar zo wijd verbouwd wordt. De meest gebruikte cacaosoort voor chocolade is de Criollo, wat "rauw" betekent in het Spaans. Zwarte bonen worden gefermenteerd voordat ze worden geroosterd en vermalen met suikerriet om de zogenaamde Valrhona chocolade te maken. Andere soorten ruwe cacao kunnen worden gebruikt om andere soorten chocolade te maken – bijvoorbeeld witte bonen of chocolade van het Nederlandse proces – maar die soorten worden in deze industrie niet zo vaak gebruikt als Criollo. Ten slotte zijn er tegenwoordig ook cashewchocolade en glutenvrije chocolade verkrijgbaar, maar ook die zijn in deze sector (nog) niet gebruikelijk.

Waar wordt veganistische chocolade van gemaakt?

Rauwe cacaobonen vormen de basis voor de meeste veganistische chocoladeproducten. Deze bonen worden gefermenteerd, dan gewassen en opnieuw gefermenteerd, voordat ze worden geroosterd en gemalen om cacaoboter en cacaobestanddelen te maken. Soms worden de cacaobonen gebruikt om veganistische chocoladeproducten te maken, waarna ze opnieuw worden gefermenteerd. De bonen worden dan gefermenteerd en/of geroosterd en vervolgens gesmolten met verschillende ingrediënten om verschillende soorten veganistische chocolade te maken. Het lastige is dat niet alle ingrediënten die gebruikt worden om veganistische chocolade te maken zelf veganistisch zijn. Als je veganistische chocoladeproducten koopt, lees dan altijd de ingrediënten en zoek de veganistische ingrediënten op om er zeker van te zijn dat ze voor jou geschikt zijn. Controleer ook zeker de ingrediënten van chocoladerepen en truffels die je koopt om er zeker van te zijn dat ze geen zuivelingrediënten bevatten.

Hoe smaakt veganistische chocolade?

De smaak varieert per veganistisch chocoladeproduct. Over het algemeen wordt veganistische chocolade gemaakt van vetarme bonen, met een bittere nasmaak die afkomstig is van het hoge cafeïnegehalte van de bonen. Omdat de ingrediënten in veganistische chocolade meestal duurder zijn dan in gewone chocolade, is de smaak meestal intenser – bijvoorbeeld met tonen van vanille of karamel. Ook het percentage cacao kan sterk variëren – zo heeft pure veganistische chocolade een hoger cacaogehalte dan melkchocolade. Veganistische chocolade kan dus variëren van bitter tot zoet.

Zoals je ziet, is de smaak van veganistische chocolade intens en varieert hij sterk, afhankelijk van het soort veganistische chocolade dat je koopt. Ook worden veel veganistische chocoladeproducten gemaakt met stevia als kunstmatige zoetstof. Sommige mensen verkiezen stevia boven suiker, maar anderen vinden het te zoet. Als je geïnteresseerd bent in het proberen van veganistische chocolade, controleer dan zeker de ingrediënten en bestanddelen van de veganistische chocolade die je koopt om er zeker van te zijn dat het voor jou geschikt is.

Waar kun je veganistische chocoladerepen en truffels vinden?

Je kunt veganistische chocoladeproducten kopen van veel verschillende merken. Wees echter voorzichtig – sommige van deze producten worden verkocht als veganistische chocolade, maar zijn eigenlijk gemaakt met zuivelingrediënten. Als je een gezondheidsbewuste vriend of vriendin hebt, kun je altijd je favoriete veganistische chocoladerepen of truffels delen. Je kunt ook veganistische producten opzoeken in plantaardige receptendatabases zoals All Recipes, Epicurious of All Their Food Is Vegan. Je kunt ook proberen om veganistische chocolade ingrediënten te vinden op veganistische e-commerce platforms om je eigen zelfgemaakte veganistische chocolade te maken.

Conclusie

Chocolade is zoet, heerlijk en perfect als dessert. Maar wist je dat je veganistische chocolade kunt eten? Dat klopt – je kunt genieten van een veganistische chocoladesmaak zonder dierlijke producten. Veganistische chocolade wordt gemaakt van rauwe cacaobonen die worden gefermenteerd, vervolgens gewassen en opnieuw gefermenteerd voordat ze worden geroosterd en gemalen tot cacaoboter en cacaobestanddelen. Het lastige is dat niet alle ingrediënten die gebruikt worden om veganistische chocolade te maken zelf veganistisch zijn. Als je veganistische chocoladeproducten koopt, lees dan altijd de ingrediënten en zoek de veganistische ingrediënten op om er zeker van te zijn dat ze voor jou geschikt zijn. Controleer ook zeker de ingrediënten van chocoladerepen en truffels die je koopt om er zeker van te zijn dat ze geen zuivelingrediënten bevatten. Of je nu op zoek bent naar gezonde veganistische desserts of naar veganistische snacks die smaken naar gewone chocolade, er zijn veel veganistische producten om uit te kiezen. Je kunt ook veganistische chocoladerepen, truffels of chocoladechips kopen om thuis je eigen veganistische lekkernijen te maken.